Nový Zéland, Víza a imigrační kontrola

Imigrační kontrola: po příletu nebo již v letadle každý vyplňuje příletovou kartu, kde doplní své osobní informace a odpovídá na otázky účelu návštěvy a plánované doby setrvání na Novém Zélandu. Tuto kartu pak odevzdáváte imigračnímu úředníkovi. Úředník se Vás zpravidla zeptá jen na jednu či dvě otázky a vyzve Vás k doložení zpáteční letenky. Co se týče letenky, pokud cestujte v rámci 3 měsíčního bezvízového styku je vhodnější, pokud datum odletu na Vaší letence není za hranicí oněch (bez)vízem povolených tří měsíců. Pozdější přeobjednání letenky se zdá být lepším řešením než riskování možných problémů. Pozdější prodloužení pobytu je samozřejmě možné, ale argumentovat touto skutečností imigračnímu úředníkovi nemá valného významu nebo také můžete být vyzváni k doložení dostatečné finanční hotovosti na celou dobu pobytu. Platí, že na každý měsíc musíte mít NZD $1000. Ve většině případů je dostačující prokázat se menší hotovostí a kreditní kartou či cestovními šeky. V krajním případě si můžete vyzvednout finance z bankomatu v letištní hale ještě před imigrační kontrolou, který přijímá všechny druhy platebních karet. V praxi je však prokazování finančních prostředků je velmi ojedinělou záležitostí.

Pro bezpečný vstup na Nový Zéland potřebujete: vlastnit pas, jenž bude platný alespoň dalších 6 měsíců po příletu na Nový Zéland; prokázat alespoň NZD $1000 nebo ekvivalent v jiné měně na 1 měsíc pobytu a také zpáteční letenku.

Doporučuje se: pokud chcete zvýšit vaší jistotu umožnění vstupu na území Nového Zélandu, je dobré mít rezervaci v hotelu, motelu či ubytovně alespoň na prvních pár dnů po příletu.

Je zakázáno dovážet: na Novém Zélandu není povoleno dovážet určité druhy jídla, potravin, ovoce, zeleninu, masa atd. Pokud tyto zakázané věci budou u vás objeveny, hrozí vám pokuta od NZD $200. Je povolen dovoz maximálně 200 cigaret a nebo 1 litru alkoholu. Jedná se o velmi striktní nařízení jenž je důsledně kontrolováno. Pro více informací sledujte stránku www.customs.govt.nz.

Doplňující informace: ve výjimečných případech můžete projít osobní prohlídkou a proto si s sebou v žádném případě neberte žádné dokumenty, ze kterých může být předpokládáno, že jedete na Nový Zéland za prací, pokud cestujete na turistické vízum nebo z jiných důvodů než uvádíte.

NZIS (Novozélandská imigrační služba): dle NZIS každý kdo cestuje na Nový Zéland s úmyslem pracovat není považován za turistu a má mít zajištěné pracovní povolení před příletem na Nový Zéland. Něco jiného je, když si to rozmyslíte až na Novém Zélandu. Pro více informací internetové stránky NZIS www.immigration.govt.nz


Je několik způsobů, jak přijet na Nový Zéland
1. Jako turista: maximálně na 1 rok. Při příjezdu se musíte prokázat cestovním plánem a částkou NZD $1000 na měsíc (výpisem v Kč nebo hotovostí ve světové měně), a stejně je tomu při prodlužování povolení. Bezvízový styk: Od ledna 2003 platí pro české občany cestující na Nový Zéland bezvízový styk (co se týká slovenských občanů, bezvízový styk platí od 1. dubna 2005). Ten platí pro pobyt nepřesahující dobu 3 měsíců za účelem turistiky nebo studia. Pokud tedy cestujete na delší dobu nebo z jiného důvodu, měli byste si o vízum zažádat na ambasádě v Londýně nebo prostřednictvím některé cestovní kanceláře v ČR.
2. Jako student: pokud si zaplatíte studium a pobyt.
3. Na Working Holiday vízum: platí jen pro občany České republiky a umožňuje jim zůstat na Novém Zélandu 1 rok a pracovat, ale maximálně 3 měsíce u jednoho zaměstnavatele. Na rok se vydá cca 1200 těchto víz.
4. Na pracovní vízum: pro našince prakticky nemožné získat, vzhledem k výše uvedené neochotě NZ zaměstnavatelů dát práci člověku, kterého nevidí na vlastní oči. Výjimkou jsou jen velké firmy, které mají pobočky po celém světě a můžou tudíž svým zaměstnancům vyřídit výměnný pobyt (např. firmy Nokia, Telecom, Microsoft apod.). Ale i tak se můžeme pokusit vám nabídku na práci sehnat, protože např. v některých regionech je totiž takový nedostatek kvalifikovaných pracovníků v určitých oborech, že některé firmy a instituce jsou úplně zoufalé.
5. Jako rezident: se všemi právy a povinnostmi novozélandského občana. Po 3 letech pobytu na Novém Zélandu máte nárok požádat o novozélandské občanství a pas. S novozélandským pasem je možné žít a pracovat v Austrálii.

Vysvětlení rozdílu mezi vízem a povolením (permit): Vízum se vydává mimo území Nového Zélandu a umožňuje člověku přijet na Nový Zéland a na hranici automaticky dostat povolení (ať už je turistické, studentské, pracovní nebo k trvalému pobytu). O povolení se dá též požádat, pokud je už člověk na Novém Zélandu. Např. pokud přijedete jako turista a požádáte si o pracovní povolení.

Pracovní povolení: vydává se, pokud je člověk už na Novém Zélandu a našel si nabídku na práci v oboru svého vzdělání nebo své praxe. Práce musí být kvalifikovaná a novozélandský zaměstnavatel musí prokázat, že na to místo nenašel novozélandského občana nebo rezidenta. Výjimkou jsou jen “nedostatková povolání“, která pravidelně vyhlašuje Imigrační úřad pro určitý region nebo celý Nový Zéland. Jsou to povolání, ve kterých je nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Mnohá povolání jsou na tomto seznamu stabilně, hlavně ve zdravotnictví, školství, zemědělství, výpočetní technice a řemeslech.

Varování: Víme o tom, že tu mnoho Čechů a Slováků pracuje "načerno" za minimálních platových podmínek, ale těmito případy se nezabýváme, ilegální práci nepodporujeme ani nevybavujeme. Proto nás prosím nekontaktujte s takovými dotazy. Jde nám o kvalifikované lidi, kteří vědí, co chtějí a jejich pobyt zde bude užitečný nejen pro ně, ale i pro Nový Zéland.

 

Working Holiday vízum
Požadavky: program se týká pouze příležitostné práce (i v kombinaci se studiem); týká se občanů ČR od 18 do 30 let věku; počet udělených povolení omezen; žádá se již z ČR před odjezdem (ambasáda Nového Zélandu v Londýně), nelze až po příjezdu na Nový Zéland!; vybraní zájemci obdrží vízum na 1 rok; na jeho základě se automaticky po příjezdu uděluje pracovní povolení; práce nesmí být trvalá, či doba zaměstnání pro jednoho zaměstnavatele nesmí přesáhnout dobu 3 měsíců.
Potřebné dokumenty k vyřízení:
1. cestovní pas (platný minimálně 2 roky a 3 měsíce)
2. rezervace zpáteční letenky
3. doklad o finančních prostředcích na pobyt na Novém Zélandu: NZ4.200 + finance na letenku
4. vyplněný formulář
5. poplatek &pound50
6. poplatek naší společnosti: 1500Kc (v případě zakoupené letenky), 2500Kč (bez letenky)
Platnost: vybraní zájemci obdrží vízum na 1 rok
Doba vyřízení: - doba vyřízení víza je do 14 -21 dnů od data podání žádosti o vízum
Poplatek ambasádě: GBP 50 / 120 Equivalent New Zealand Dollars
Poplatek naší agentuře: 1500Kč(v případě zakoupené letenky), 2500Kč (bez letenky)
Ostatní informace: www.immigration.govt.nz



Working Holiday víza - online
Postup:
- je zapotřebí vyplnit online formulář na www.immigration.govt.nz
- dodat kopii datové stránky z pasu a kopii občanského průkazu
Doba vyřízení: cca 3 dny
Platnost: 1 rok
Poplatek ambasádě: 120 NZD přes platební kartu VISA nebo Master Card
Pokud si nebudete s něčím vědět rady, kontaktujte nás.

Originální znění podmínek Working Holiday víz
We’ll grant up to 1000 young citizens of the Czech Republic Work Visas for a working holiday annually. Visas allow a working holiday of 12 months.
You must...
 ...be a citizen of the Czech Republic who is permanently resident in the Czech Republic at the time
...apply to the London branch of the NZIS
...satisfy us your main reason for coming to New Zealand is to holiday, and that employment is an incidental reason for the visit
...be at least 18 and not more than 30 years old
...not bring children with you
...have a valid Czech Republic passport
...hold a return ticket or sufficient funds to purchase such a ticket
...have sufficient funds to meet your living costs while you’re here
...be of good character and comply with any health requirements for entry into New Zealand
...hold medical and comprehensive hospitalisation insurance for the length of your stay
...not have benefited from the scheme previously
When you’re here...
...you must not take up permanent employment
...you must not work for the same employer for more than three months
...you can enrol in one training or study course of up to three months duration during your visit.

Nový Zéland

Hlavní strana Nový Zéland
Základní informace
Fotoalbum
Počáteční náklady
Víza a imigrační kontrola
Ubytování
Nabídka pracovních míst
Popis pracovních míst
Kvalifikované práce
Studijní programy
Naše služby
Ceník našich služeb
Zkušenosti lidí
Rezervace letenek
Často kladené otázky
Kontaktní informace